آیا کبد چرب و دیابت باهم ارتباطی دارند؟
افراد مبتلا به بیماری کبد چرب بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع2 هستند صرف نظر از چربی موجود در دیگر قسمت های بدن تجمع چربی در دیگر سلول های کبد می تواند باعث افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 شود، در ابتدا ممکن است بیمار تمایل به مصرف مکمل های رژیمی داشته باشد ولی باید در نظر داشت که مقایسه زیاد مکمل می تواند مضر باشد. بدون مشورت با پزشک نباید از مکمل ها استفاده کرد جهت درمان صحیح ابتدا بایستی تشخیص صحیح صورت گیرد.
بیماری کبد چرب چیست؟
در بیماری کبد چرب غیر الکلی، چربی در کبد تجمع پیدا می کند. این بیماری می تواند باعث ایجاد عارضه های خطرناک دیگری مانند فیبروز و سیروز کبدی شود. بیماری کبد چرب بسیار شایع می باشد. نام کامل این بیماری، کبد چرب غیر الکلی می باشد. این بیماری در اثر تجمع چربی در کبد ایجاد شده و ارتباطی با نوشیدن الکل ندارد .
میزان تجمع چربی تعیین کننده میزان آسیب دیدگی کبد است و شامل تجمع مقدار کم چربی یا تجمع مقدار زیادی چربی می باشد که باعث التهاب سلول هایی می شود که چربی در آنها ذخیره شده و در نتیجه کبد بزرگتر می شود. بدون درمان، کبد چرب غیر الکلی به بیماری سیروز کبدی، نارسایی کبدی و احتمالا سرطان کبد پیشروی می کند.
کبد چرب غیر الکلی چگونه ایجاد می شود؟
کبد مقدار چربی را کنترل می کند، به عبارتی دیگر چربی را از خون جدا کرده و به دیگر قسمت های بدن می فرستد. در بیماری کبد چرب غیر الکلی، کنترل چربی مختل می شود. کبد به گرفتن چربی از خون ادامه داده، سلول های کبد نیز چربی تولید می کنند ولی کبد قادر به ارسال چربی نبوده و در نتیجه چربی تجمع پیدا می کند با گذر زمان تجمع چربی می تواند باعث التهاب شده و به سلول های کبد آسیب بزند. در صورت ادامه این روند سلول های کبد از بین رفته و سیروز کبدی ایجاد می شود. سیروز می تواند باعث نارسایی کبد و سرطان کبد شود. همچنین ابتلا به کبد چرب غیر الکلی خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته را افزایش می دهد .
عوامل افزایش ابتلا به کبد چرب
برای کبد چرب الکلی و غیر الکلی عامل اصلی کبد چرب همان مصرف نوشیدنی های الکلی و عدم رعایت رژیم غذایی سالم و تحرک کافی است اما در کنار آن این موارد نیز موثر هستند :
ابتلا به اضافه وزن یا چاقی
سو تغذیه
ابتلا به هپاتیت مزمن ویروسی به خصوص هپاتیت سی
داشتن ژن هایی که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
افراد آفریقایی، آمریکایی ها یا مردان اسپانیایی
عدم پاسخگویی مناسب بدن به انسولین و یا ابتلا به دیابت نوع 2
ابتلا به چربی خون بالا یا وجود سطح بالای چربی بد یا سطح پایین چربی خوب
بالا رفتن سن.
پیشگیری از بیماری کبد چرب و دیابت نوع 2
دیابت نوع 2، چاقی و کبد چرب با هم دیگر مرتبط هستند. البته لزوما ابتلا به دیابت نوع 2 باعث ایجاد کبد چرب نمی شود از آنجایی که مقاومت به انسولین و میزان بالای تری گلیسیرید در خون خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش می دهد. درمان این عارضه ها می توانند از ابتلا به کبد چرب جلوگیری کند، همچنین تغییر در نحوه زندگی نیز می تواند موثر باشد و به بهبود تجمع چربی، آسیب دیدگی سلول های کبد و التهاب کمک کند ولی از رژیم های سریع لاغری خودداری کنید. کاهش سریع وزن می تواند باعث تشدید کبد چرب غیر الکلی شود .
ورزش
ورزش در اثر کاهش وزن، بهبود حساسیت به انسولین، بهبود کنترل قند خون و کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی به طور غیر مستقیم از ابتلا به کبد چرب غیر الکلی جلوگیری می کند.
مکمل های رژیمی
اسید های چرب امگا 3 می تواند میزان تری گلیسیرید را پایین آورده و خطر ابتلا به مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی را کاهش دهند. مقادیر زیاد ویتامین E که در آنتی اکسیدان ها می باشد، در بهبود و تجمع چربی در کبد موثر است. مکمل های رژیمی دیگری که در بهبود کبد چرب غیر الکلی موثر هستند پروبیوتیک ها هستند.
Leave A Comment